*****ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ..ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΛΙΑ ΛΑΙΚΑ ΑΠΟ 78, 45 ΚΑΙ 33 ΣΤΡΟΦΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ *****

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!


Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…
———————————————————–
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ
«ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ» (COLUMBIA SCXG 64)

Με την είσοδο της δεκαετίας του ’70, οι «μεγάλοι» δίσκοι 33 στροφών άρχισαν σιγά-σιγά ν’ «απειλούν» την -ως τότε σχεδόν απόλυτη- κυριαρχία των 45αριών και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφεραν να επιβληθούν οριστικά.
Οι εταιρείες έβλεπαν με καλό μάτι αυτή τη «διάδοχη κατάσταση», καθώς είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν στον κόσμο ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές επιτυχίες του κάθε τραγουδιστή (που προϋπήρχαν είτε σε 45άρια είτε σε ολοκληρωμένους «κύκλους» δημιουργών) σ’ ένα δίσκο «μακράς διαρκείας» και φυσικά να βάζουν στα ταμεία τους αρκετά χρήματα…
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης εξυπακούεται ότι ήταν ένα από τα πιο «γερά χαρτιά» της εποχής. Κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή παρά την απαγόρευση του Μίκη Θεοδωράκη που ουσιαστικά τον καθιέρωσε, είτε συνεργαζόμενος με συνθέτες της νέας γενιάς, είτε γράφοντας ο ίδιος τη μουσική για τα τραγούδια που έλεγε.
Στο συγκεκριμένο δίσκο που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1970, υπάρχουν και οι δύο προαναφερθείσες «κατηγορίες». Από τη μια, πασίγνωστες κι αγαπημένες ερμηνείες από τη συνεργασία του με τον Δήμο Μούτση στο «Ένα χαμόγελο» («Αύριο πάλι») και τον Γιάννη Σπανό στο «Μια Κυριακή» («Ο μπαγλαμάς») κι από την άλλη το ξεκίνημα της στενής -κι από την επόμενη χρονιά αποκλειστικής- συνεργασίας του με τον λαϊκό ποιητή Κώστα Βίρβο, που θα διαρκέσει ως το 1980 με τον «Κυρ-Θάνο» και του «Μπελαμή το ουζερί»…
Το όνομα του στιχουργού δεν αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, καθώς είχε αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας με την εταιρεία Μάτσα και το ίδιο έγινε και στους πρώτους δύο ολοκληρωμένους δίσκους που έκαναν οι δυο τους («Α-Ω» και «Ουράνιο τόξο») …
Από εκεί και πέρα, βρίσκουμε το «Ο έρωτας γεννήθηκε για δύο» του ίδιου του «Σερ» που ήδη είχε γίνει μεγάλη επιτυχία στις 45 στροφές, το «Βροχή στα δειλινά» του Γιάννη Γλέζου και δύο από τα μεγαλύτερα ρεμπέτικα τραγούδια όλων των εποχών δια χειρός Μάρκου Βαμβακάρη: «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν» και «Αντιλαλούν οι φυλακές».
Αξίζει λίγο να σταθούμε στο εξώφυλλο, με τον Μπιθικώτση περιτριγυρισμένο από εκπροσώπους του ωραίου φύλου να υπογράφει αυτόγραφα σε παλαιότερα άλμπουμ του, ενώ πίσω διακρίνονται ράφια με εκατοντάδες δισκάκια 45 στροφών αλλά κι εξώφυλλα από δίσκους 33 στροφών της εποχής!
Τα τραγούδια του δίσκου01) Ο έρωτας γεννήθηκε για δύο (Γρ. Μπιθικώτση)02) Ένα σπίρτο αναμμένο (Γρ. Μπιθικώτση-Ουρ. Λιανδράκη)03) Τα ματόκλαδά σου λάμπουν (Μ. Βαμβακάρη)04) Βροχή στα δειλινά (Γ. Γλέζου-Κ. Κινδύνη)05) Αλίμονο στην τύχη σου (Γρ. Μπιθικώτση)06) Αύριο πάλι (Δ. Μούτση-Β. Γκάτσου)07) Στου Μπελαμή το ουζερί (Γρ. Μπιθικώτση-Κ. Βίρβου)08) Ο μπαγλαμάς (Γ. Σπανού-Λ. Παπαδόπουλου)09) Στο καφενείο του Αντρέα (Κ. Παπαδόπουλου-Γ. Βρούβα)10) Ο κυρ-Θάνος (Γρ. Μπιθικώτση-Κ. Βίρβου)11) Έχασες τον Γιώργη (Γρ. Μπιθικώτση)12) Αντιλαλούν οι φυλακές (Μ. Βαμβακάρη)
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ
«ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» (MINOS MSM 172)

Η δυναμική κι επιτυχημένη επιστροφή του Στέλιου Καζαντζίδη στη δισκογραφία με τον «Γυρισμό» το 1972 αλλά και το περιβόητο συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την εταιρεία του, τον οδηγούσαν όλο και συχνότερα μπροστά στα μικρόφωνα των στούντιο ηχογραφήσεων.
Έτσι, μόλις λίγους μήνες μετά τον δίσκο που προαναφέραμε κυκλοφορεί άλλος ένας με τίτλο «Γυάλινος κόσμος», ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως τραγούδια που προσφάτως είχαν ηχογραφηθεί στις 45 στροφές.
Φυσικά, το ομότιτλο δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και έχει επάνω του έντονη την Καζαντζιδική στάμπα, όμως για όσους δε γνωρίζουν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρώτη εκτέλεσή του είχε γίνει το 1960 από τον άγνωστο Βασίλη Βλάσση…
Από εκεί και πέρα, το άλμπουμ περιλαμβάνει το πασίγνωστο «Κάψε-κάψε» (από τα ελάχιστα «καθαρά» τσιφτετέλια που ηχογράφησε ο Καζαντζίδης από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και μετά), το παλαιότερο και ήδη επιτυχημένο «Νιώθω μια κούραση βαριά», αλλά και κάποια τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου σε στίχους Πυθαγόρα.
Από αυτά, εκείνο που πραγματικά «σπάει κόκαλα» είναι το «Απ’ τα ψηλά πατώματα». Ένα κομμάτι «αυστηρά Καζαντζιδικό» που δίνει τη δυνατότητα στον αξέχαστο ερμηνευτή να ξεδιπλώσει όλο τον όγκο και τους χρωματισμούς της μοναδικής κι ανεπανάληπτης φωνής του.
Ξέροντας ο Πυθαγόρας ότι ο «Στελάρας» λάτρευε τα τραγούδια με μεγάλες «εκτάσεις», φρόντιζε σχεδόν πάντοτε να γράφει στίχους με πολλά φωνήεντα και ειδικά στις καταλήξεις. Εκτός από αυτό το σπουδαίο κομμάτι λοιπόν, του έγραψε σε ανάλογο ύφος και το «Πολύ ψηλά σε πήγα» σε μουσική Βασίλη Βασιλειάδη όπου και πάλι ο δίσκος «γεμίζει φωνή» …
Εξάλλου, εδώ ξανασυναντάμε το «Πάψε να ρωτάς» που υπήρχε και στον «Γυρισμό», καθώς και το τόσο ρεαλιστικό κι ανθρώπινο «Δρομολόι της ζωής» που επίσης «τσακίζει κόκαλα» κι έδωσε τον τίτλο σ’ ένα άλμπουμ του Καζαντζίδη που κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά, ακριβώς με τα ίδια τραγούδια του «Γυάλινου κόσμου», πλην του ομότιτλου και του «Πικρή ζωή» (αμφότερα του Απόστολου Καλδάρα στην τελευταία συνεργασία του με τον Στέλιο), τα οποία αντικαταστάθηκαν από άλλα δύο
Τα τραγούδια του δίσκου01) Γυάλινος κόσμος (Απ. Καλδάρα-Ευτ. Παπαγιαννοπούλου)02) Πικρή ζωή (Απ. Καλδάρα-Αν. Χατζηνικολάου)03) Κάψε-κάψε (Β. Βασιλειάδη-Πυθαγόρα)04) Απ’ τα ψηλά πατώματα (Χρ. Νικολόπουλου-Πυθαγόρα)05) Τώρα μην κλαις (Χρ. Νικολόπουλου-Πυθαγόρα)06) Το δρομολόι της ζωής (Ευ. Ατραϊδη-Ι. Βασιλόπουλου)07) Πολύ ψηλά σε πήγα (Β. Βασιλειάδη-Πυθαγόρα)08) Πάψε να ρωτάς (Ευ. Ατραϊδη-Ι. Βασιλόπουλου)09) Ο παρεξηγημένος (Χρ. Νικολόπουλου-Πυθαγόρα)10) Δυστυχώς (Θ. Δερβενιώτη-Κ. Βίρβου)11) Η αγάπη κι ο παράς (Χρ. Νικολόπουλου-Πυθαγόρα)12) Νιώθω μια κούραση βαριά (Ι. Βασιλόπουλου)

http://www.musiccorner.gr/?p=59937

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...